
برای آگاهی از مناطق تحت پوشش طرح ملی فیبر نوری در کشور از طریق سامانه www.iranfttx.ir میتوانید وضعیت پوشش در شهر و محل سکونت خود بررسی کنید.
در ادامه برای آشنایی با اینترنت فیبرنوری با ما همراه باشید.
اینترنت فیبرنوری که به شبکه FTTH هم معروفه مخفف عبارت Fiber to the Home می باشد که یکی از جدیدترین اینترنتهای پرسرعت در کشور است.
اینترنت فیبر نوری نوعی اتصال به اینترنت است که تجربه ارتباط اینترنتی با سرعت اتصال تا 1000 مگابیت در ثانیه (Mbps) با بالاترین کیفیت را برای شما ممکن میکند. این فناوری سالهاست در کشورهای توسعهیافته جای خطوط مسی قدیمیتر را گرفته و برای انتقال حجم بالاتری از دادهها، با سرعت بیشتر، کیفیت بالاتر و اختلال بسیار کمتر بهره گرفته شده است. این بستر پیشرفته و نوین 20 تا 100 برابر سریعتر از یک مودم کابلی معمولی یا اتصالات DSL می باشد.
مزیت اصلی FTTH افزایش عملکرد شبکه است. همچنین پهنای باند و سرعت بسیار بالاتری را در فواصل طولانی تری فراهم می کند که کابل های کواکسیال قدیمی، کابل های جفت تابیده و DSL نمی توانند به آن دسترسی پیدا کنند.
مشخصه تعیین کننده FTTH این است که فیبر نوری را مستقیماً به خانه ها، ساختمان های آپارتمانی و مشاغل متصل می کند. FTTH از فیبر نوری برای اکثر یا تمام ارتباطات راه دور آخر استفاده می کند. همچنین داده ها را با استفاده از سیگنال های نوری برای دستیابی به عملکرد بالاتر منتقل می کند.
نام FTTH از این واقعیت گرفته شده است که کابل مستقیماً به خانه کاربر متصل می شود.

متخصصان شبکه اغلب از اصطلاحات فیبر به ساختمان (FTTB) و فیبر به محل (FTTP) به جای FTTH استفاده می کنند. ساختار شبکه یکسان است و کلمات خانه، ساختمان و محل همگی خانه هایی را توصیف می کنند که شبکه های فیبر مستقیماً به آنها متصل می شوند.
تفاوت بین FTTH و FTTB این است که FTTH فیبرهای نوری را مستقیماً به خانه ها متصل می کند و یک ساختمان می تواند چندین محل اقامت داشته باشد. در FTTB، فیبرهای نوری به ساختمان و کابل های فلزی به واحدهای جداگانه – مانند خانه ها یا ادارات – در داخل متصل می شوند.

با آغاز طرح تانوما (تار نوری مخابرات ایران)، پروژه FTTH وزارت ارتباطات، 10 اپراتور تا کنون در سطح کشور به این طرح پیوستند. در حال حاضر 25 استان از مجموع 31 استان کشور، تحت پوشش اینترنت فیبر نوری قرار گرفته است.
میزان توسعه شبکه فیبر نوری شرکت مخابرات ایران از سال ۱۳۹۹ تا نیمه اول ۱۴۰۲ از ۱۶۹ هزار و ۵۴۰ کیلومتر به ۱۹۲ هزار و ۶۳۰ کیلومتر افزایش یافته است. این شامل فیبر نوری شهری، بین شهری و روستایی میشود.
تا ابتدای آذرماه ۱۴۰۳، حدود ۷.۵ میلیون خانوار در ایران تحت پوشش خدمات فیبر نوری قرار گرفتهاند که تنها ۳۸ درصد از پروژه فیبر نوری در کشور به اتمام رسیده است.
یکی از پروژههای مهم در حال اجرا، پروژه نجما است که هدف آن نصب و فعالسازی جعبههای تقسیم فیبر نوری (FAT) در سراسر کشور است. تا کنون ۲۵ هزار و ۲۲ FAT نصب شده که ۱۷ هزار و ۶۳۱ عدد از آنها فعال هستند.
در صورتی که مایل به دریافت این سرویس هستید میتوانید با مراجعه به سایت طرح ملی فیبر نوری منازل و کسب وکارها و یا وبسایت شرکتهای ارائهدهنده خدمات اینترنت همچون مخابرات، شاتل، آسیاتک، مبیننت و … مراجعه کنید.
فیبر نوری در بعضی مناطق کشور به علت مشکلاتی اعم از زیر ساخت های نامناسب در مناطق گوناگون، هزینهی بالای اجرای طرح، عوامل زیست محیطی و نیاز به مجوزهای قانونی یا سیاسی در بعضی مناطق راهاندازی نشده است اما با توجه به پیشرفت هایی که هر روزه در این مسیر کسب میشود، راه اندازی فیبر نوری در آیندهی نزدیک در تمامی نقاط کشور میسر خواهد بود.